Saturday, 30 May 2015

 INTI KARIPAP AYAM


Untuk resepi inti karipap ayam yang top meletop ini sila tengok pelan2 ye.

Bahan.

2kg Kentang - dipotong dadu
Daging Ayam (agak2 mcm dlm gambar) - potong dadu
3 biji bawang besar - dihiris
10 biji bawang puteh - dihiris
8 sudu besar - serbuk kari ayam (adabi/baba's)
4 sudu besar - serbuk cili (baba's)
Gula - agak2 biar inti agak manis baru urmm
Garam - secukup rasa
2 biji kiub pati ayam 
Air
Daun Kari

Cara 2 :

Tumis bawang besar & bawang putih sampai naik bau. Masukkan serbuk kari & serbuk cili. Biar seketika hingga naik bau. Masukkan air (agak2 tenggelam kentang). Masukkan kentang. Biar hingga kentang 1/2 masak.
Masukkan gula, garam, kiub ayam.
Biarkan mendidih barulah masukkan daging ayam yg telah dipotong dadu tadi.
Masak hingga kuah kering.
Biarkan sejuk.

Selamat mencuba.




Gambar inti ayam yg sedang disejukkan...menarikkan?



No comments:

Post a Comment