Bulan puasa pun dah dekat, lebih kurang dalam 2 minggu lagi..terfikir apa nak masak utk bersahur...
dlam peti ais adalah lebih kurang 1kg daging....jom kita buat Daging Dendeng...sedap kalau makan dgn nasi panas-panas utk kita bersahur & boleh gak kalau dicicah dgn roti...
Kalau ada yg nk mencuba, tengok resepi ringkas saya ni...
Bahan-bahan
- 1 kg daging biasa
- 6-8 biji bawang besar *
- 5 ulas bawang puteh *
- Sedikit Halia * sikit je dlm 1/2 inci, byk2 nnti pahit
- Sedikit Lengkuas*
- Cili giling/cili boh - anggaran 1 cwn..yang suka pedas boleh tambah lagi
- Kicap manis - 1/2 cawan
- Gula merah - dlm 3 sudu
- Sedikir gula
- Sedikit air asam jawa
- sedikit garam - sikit je sbb kicap dah masin
- Minyak
Cara-cara
Rebus daging
Hiris agak2 nipis
Tumbuk sedikit daging
Gaulkan dgn kicap
Perap dlm 1 jam
Goreng 1/2 masak
Ketepikan
Tumis bhn blender sampan naik bau & agak kering
Masukkan cili boh
Kacau hingga naik minyak
Masukkan sedikit stok rebusan daging
Biar kejap sampai kuah agak pekat
Masukkan daging yg dah di goreng
masukkan gula melaka, gula puteh & air asam jawa.
Masaklah hingga agak2 kering, kalau nk lebihkan kuah, masukkan sedikit air rebusan
Memang sedap hokeyy...boleh la mencuba, boleh simpan lama dlm bekas tertutup...
No comments:
Post a Comment