Thursday, 12 March 2015

Rendang Sarawak




Ha...baru ada masa nak bukak blog..kali ni nak share resepi Rendang yang paling aku sekeluarga suka, tiap2 tahun raya mesti masak...rasa lemak2 manis dgn kismis..makan dengan ketupat / nasi impit...nak makan dengan nasi pun ok.
Jom tengok resepi kat bawah.



Bahan2 :
  • 1 ekor Ayam - potong suka hati
  • 5 biji Bawang Besar *
  • 7 ulas Bawang Puteh *
  • Sedikit Halia *
  • Sedikit Lengkuas *
  • 4 Batang Serai *
  • Kismis - Agak2 (kalau suka letak banyak)
  • 2 helai Daun kunyit - hiris nipis
  • Daun Limau Purut - 2 helai
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan cili kisar
  • 1 cawan Tomato Sos
  • 1 cawan Cili Sos
  • Garam
  • Gula
  • 2 sudu besar majerin
Cara2:

Blend semua bahan bertanda *
Masukkan semua bahan dalam kuali kecuali kismis
Masak dlm api perlahan & sentiasa balik2an untuk elak ayam hangit disebelah bawah.
Bila ayam dah empuk, masukkan kismis & perasakan.
Siap.





Makan dengan nasi impit daun pisang.




No comments:

Post a Comment